Как да поставите свещи в църквата? Ето отговорите на въпроси, които енориашите

...
Как да поставите свещи в църквата? Ето отговорите на въпроси, които енориашите
Коментари Харесай

Как правилно да поставите свещи в църквата?

Как да поставите свещи в църквата? Ето отговорите на въпроси, които енориашите постоянно задават. Днес ще приказваме за църковна свещ. Нека се опитаме да разберем за какво е належащо и какъв е смисълът от това. Паленето на свещи в храмовете е много антична традиция.

Спомняме си също, че в старозаветната Църква пред свитъците на Свещеното Писание и пред Ковчега на Завета постоянно е горяла неугасваща свещ, символизираща, че Словото Божие е светлината на света. Тази традиция мигрира и към новозаветната черква, към християнската общественост.

1 Как да сложим свещ върху свещник?

Разбира се, няма правила по отношение на това, че би трябвало да се помолим преди да запалителен свещ или по-късно, първо да я сложим за здраве или за мир, или противоположното. Направете както сметнете за добре.

Има известна традиция, несъмнено, когато влезете в храма, да се поклоните пред централната икона и, несъмнено, можете незабавно да поставите свещ там.

Запалваме свещ или от горяща свещ, към този момент на свещник. Не се предлага потреблението на запалка, кибрит и така нататък Не тъй като е фундаментално невероятно да се направи това.

Само главното нещо в църквата – не се намесвайте в другите. Разбира се, в случай че бръкнем в джоба си, опитаме да го запалителен някак, няма да наподобява доста добре. Правим всичко безмълвно и с страхопочитание.

2 Размерът на свещта има ли значение?

Разбира се, би трябвало да помним, че още веднъж, преди всичко, свещта е нашата жертва за храма. И дано се опитаме да избегнем това езическо отношение, като си помислим: „ Господи, купих свещ по-скъпо и ти също ми даваш нещо . Не забравяйте, че купувайки свещ, ние даряваме на храма.

3 Какво би трябвало да направя, в случай че в свещта няма фитил?

Можете просто да я горите по-дълго, до момента в който стигнем до фитила. Не би трябвало да се страхуваш от нищо. Можете да отчупите парче или да го държите над огъня.

4 Какво би трябвало да направя, в случай че свещта падне? Това неприятен знак ли е?

Да, случва се свещта да падне. Затова е належащо свещта да се фиксира крепко, с цел да не възникне пожар, не дай Боже.

Но не мислете, че това е някакъв неприятен знак. Просто умерено я запалете пак, слагате я и толкоз.

5 Възможно ли е да се молим без запалени свещи?

Разбира се можете да. Вие избирате броя на свещите, които желаете, или въобще не купувате свещи. Бог няма потребност от нашите жертви. Те са нужни главно на нас. Ние вършим положително за себе си.

6 Къде да сложим свещи за здраве, къде да ги сложим за упокой?

Обикновено в храмовете свещите за упокой се слагат на специфичен свещник – навечерието. Често той е в обособена панихида, където можете да се помолите за упокой и да запалите свещ.

Това въобще не значи, че не можете да палите свещи и да се молите на други места в храма. Но в случай че има настрана място за молитва за упокой, тогава е по-добре да го извършите там.

За ваше здраве можете да поставите свещи по ваша преценка, по избор на сърцето ви, на всеки свещник в храма.

И също по този начин бих желал да кажа, че дано се ръководим от нашето главно предписание:

Не пречете на никого и не обиждайте никого по никакъв метод.

Ако има работа, несъмнено, можете да се въздържате от прекосяване, като бутате всеки по пътя си, с цел да запалите свещ.

Препоръчително е да извършите това или преди службата, или след службата, или по време на службата, само че деликатно, без да безпокоите никого.

И дано си напомним, че още веднъж, преди всичко, свещта е знак на нашата молитва. Трябва да е гореща като пламък и да се издига като пламък! Амин!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР